Κακοκαιρία Άριελ: Προειδοποιήσεις από την πολιτική προστασία!

Από το πρωί της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου, η κακοκαιρία “Άριελ”σαρώνει στην χώρα μας ενώ στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονία οι κάτοικοι έχουν λάβει ήδη προειδοποιητική ειδοποίηση από το 112, ώστε  να αποφέυγουν άσκοπες μετακινήσεις, μιας και τα φαινόμενα εκεί, όσο περνάει η ώρα, θα γίνονται όλο και πιο έντονα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, ενώ σημειώνει “με κόκκινο” τις περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια, στις οποίες θα είναι και πολύ πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2022.

Η τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ

Η κακοκαιρία «Άριελ»,  οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (1/12).

Βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται αυτήν την ώρα και πρόκειται να ενταθούν μέχρι και αύριο το απόγευμα:

Α. Στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη δυτική και στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια και στη δυτική και στη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (1/12).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30/11) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (1/12).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (1/12) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Όσον αφορά τις περιοχές της Αττικής, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί να φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και απαιτούν προσοχή.

Η πολιτική προστασία ήδη έχει ενημερώσει τους πολίτες για το πώς θα διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς και να μηξν κινδυνέυουν ούτε στιγμή από την κακοκαιρία. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων συνιστά στους πολίτες:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Ακινητοποιήστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο, διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μη στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κ.λπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (κάτι που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Please follow and like us: