Ανοίγουν τα όρια των προς ρύθμιση οφειλών, αφού εκτός από τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπαχθούν και τα χρέη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σχετική προαναγγελία έκανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Σκάι, αναφέροντας πως επιχειρείται η ρύθμιση για τις έως 72 δόσεις να αφορά πέρα από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τα χρέη σε Δήμους ενώ επεσήμανε πως θα αρχίσει από τον Απρίλιο.
Η ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει όλα τα χρέη προς τους δήμους:
-Οφειλές από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)
-τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού
-τον Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων
-τα διάφορα Δυνητικά Δημοτικά Τέλη και
-τις σχετικές προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Περιλαμβάνει επίσης χρέη:
-από πρόστιμα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ)
-τέλη κοιμητηρίων
-τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίωνΠότε ξεκινούν οι αιτήσειςΤο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις τόσο για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, όπου χιλιάδες οφειλέτες θα μπορέσουν να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023 όσο και για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και της πανδημίας (36-72 δόσεων) των 200.000 οφειλετών που τις έχουν χάσει.Χρέη προς τους δήμους: Πώς θα γίνονται οι παραγραφέςΗ παραγραφή πλέον των χρεών προς τους δήμους θα είναι στην πενταετία. Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ενιαία αντιμετώπιση του χρόνου παραγραφής χρεών προς τους δήμους, ύστερα από διάστημα πέντε ετών που αρχίζει το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει παραγραφή οφειλών προς τους Δήμους στην πενταετία, καλύπτει μεταξύ άλλων τέλη και χρεώσεις που αφορούν κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και την ακίνητη περιουσία. Αυτό δεν ισχύει όμως για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).
Πηγή: Πρώτο Θέμα